Inspanningstest

Inspanningstest

Meet uw omslagpunt maximale hartslag maximale wattage maximale zuurstofopname

Omslagpunt

De trainers van Fit-Test werken met gevalideerde apparatuur van hart- longfunctie laborant en inspanningsfysioloog Stans van der Poel.

Het voornamelijkste voordeel hierbij is dat je geen (mond)kap om krijgt tijdens de test. Hiermee willen we voorkomen dat je je (tijdens de test) benauwd voelt en daardoor anders gaat ademen. In plaats hiervan wordt via je borstkasuitzetting zowel je adempatroon, ademfrequentie als de ademhaling quotient (RQ) gemeten.
De RQ waarde geeft de verhouding tussen koolstofdioxide en zuurstof aan waarmee het verbruik van energiestoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten kan worden gemeten.

Aan de hand van de uitkomsten van de (maximale) inspanningstest weet je je:

  • Omslagpunt (anaerobe drempel).
    Vanaf welke hartslag (en wattage) je begint met aanmaken van lactaat.
  • Maximale hartslag (en wattage).
    Wordt alleen bepaald bij de maximale inspanningstest.
  • VO2 max. (en p/kg lichaamsgewicht).
    De maximale zuurstof opname capaciteit (in verhouding tot de wereld topsporters).
  • Hartslag zones.
    Vanaf wanneer ga je bv. conditie opbouwen. En de verschillende hartslagzones omgerekend naar verschillende sporten!
  • Verbrandingsniveau’s.
    Tussen welke hartslagen verbrand je vetten, koolhydraten en eiwitten.
  • Trainingsschema.
    Inclusief trainings zones a.h.v. de meest accurate hartslagen.
  • Professionele coaching.
    Advies van een expert met betrekking tot o.a. arbeid-rust verhouding en voeding.   

Hierdoor weet je bij welke hartslag je daadwerkelijk opbouwend traint.
En is het mogelijk direct een (trainings)schema voor jouw afstand te krijgen (5km, 10km, halve marathon of hele marathon) inc. de hartslag voor tijdens de wedstrijd.

Afbeelding 1
Afbeelding 2

Ademhaling (en hartslag)

We meten niet alleen je hartslag en ademhaling tijdens de inspanning, we doen ook een uitgebreide rustmeting. Je leert of een ademhalingsoefening voor jou zinvol is.

  1. Voorbeeld van een ademhaling in rust:
    Hoge ademfrequentie gaat gepaard met een hoge (rust)hartslag.

  2. Voorbeeld bij een ademhalingsoefening:
    Lage ademfrequentie gaat gepaard met een lage (rust)hartslag.

Deze grafieken worden in de (digitale) rapportage mee geleverd.

Waarom wij ook hardlopers testen op een fiets

Ook hardlopers testen wij bij voorkeur op de fiets. Natúúrlijk weten we dat je hartslag dan minder hoog komt en dat het als loper veel fijner is om lopend te meten. Toch is onze ervaring dat het lopen op een loopband veel ruis kan geven in de uitslagen. Dus we testen op een fiets, daarna controleren we je hartslagzones met je looptrainingen buiten.

Moet je vaak een inspanningstest doen?

Je hoeft de inspanningstest en de rustmeting slechts één keer te doen en met de kennis kun je dan jaren zelf vooruit. Want de progressie die maakt met de training heeft invloed op je gewicht en je snelheid, maar niet op je omslagpunt.

Je maximale hartslag zakt gemiddeld 1 slag per 2 jaar, dus met de trainingen en je gezonde verstand kun je dit eenvoudig zelf bijsturen.

Een inspanningstest ZONDER mondkapje

“Een meneer doet een inspanningstest en zijn omslagpunt blijkt 182 te zijn.
Drie jaar geleden deed diezelfde meneer een inspanningstest bij het SMA op Papendal en toen was zijn omslagpunt 168. Terwijl zijn maximale hartslag bij beide testen 195 is…”

Kan je omslagpunt 14 slagen stijgen in zo’n korte periode?
Nee, dat kan niet.

Het verschil is dat meneer bij de inspanningstest op Papendal een mondkapje had tijdens de inspanningstest. Daar is een inspanningstest inderdaad met gaswisselingsanalyse, dus mét mondkapje.

Vaak krijgen sporters door het (mond)kapje een benauwd gevoel en gaan sneller ademen dan ze, tijdens hun dagelijks sportbeoefening, gewend zijn.
En kan inderdaad invloed hebben op het gemeten omslagpunt.

Het “omslagpunt”

Het omslagpunt is het punt waarbij het melkzuur in je bloed (bloedlactaatwaarden) exponentieel stijgt. Dat voel je zelf omdat je bovenbenen gaan verzuren en pijn gaan doen. Het omslagpunt is niet echt één punt, maar een kleine zone van 2 tot 4 hartslagen.

Wat maakt het uit dat deze wat hoger of lager is.
­Vanuit het omslagpunt worden je hartslagzones berekend.

Is je omslagpunt in het echt hoger dan tijdens de meting, dan zijn je hartslagzones verkeerd vastgesteld.

Als het advies is om op bijvoorbeeld 70% van je omslagpunt te gaan hardlopen, dan train je dus veel te langzaam met het lage omslagpunt. En dan word je niet beter. Je blijft hangen op hetzelfde niveau. Je kunt (helaas) niet iedere dag vogels kijken.

De beste manier om het omslagpunt vast te stellen

Je eigen waarneming liegt nooit. Heb je zelf het gevoel dat je pas gaat verzuren boven de 180, dan weet je zeker dat je omslagpunt geen 168 kan zijn. Op die manier kun je het eenvoudig zelf toetsen.

Meneer komt bij ons voor een Co2ntrol test. Een apparaat, ontwikkeld door Stans van der Poel. Hij wil een meting met de Co2ntrol omdat hij dan geen mondkapje om hoeft. En hij wil weten of zijn omslagpunt niet veel hoger ligt dan 168, hij krijgt het pas zwaar als zijn hartslag boven de 180 komt. Voor zijn gevoel.

Met de Co2ntrol meet je de ademfrequentie, en de uitzetting van de borstkas. Zo is geen mondkapje of lactaatmeting nodig.

Hoe werkt dat?

Bij een oplopende belasting ga je dieper ademen. Wordt de belasting alsmaar zwaarder dan komt er een punt dat je niet meer dieper kunt ademen. Je gaat dan sneller ademen: knik 1 in de afbeelding hieronder. Wordt de belasting weer zwaarder. Dan komt er een punt dat je niet meer sneller kunt ademen en even diep. Je gaat dan exponentieel sneller, maar minder diep ademen: knik 2. Het punt van knik 2 is je omslagpunt.

Zie afbeelding.

Het resultaat:  intensievere training, met hogere hartslagzones en geen belemerrend gevoel door het het gebruik van een hartslagmeter.

Inspanningsfysioloog en looptrainster Stans van der Poel geeft aan dat “meten met een mondkapje kan prima, maar dan moet de apparatuur wel geijkt zijn. En dat is bij die apparatuur zo kostbaar, dat er niet geijkt wordt.”

bron: sportrusten.nl

Inspanningstest aanvragen

Vul het onderstaande formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op voor het maken van een afspraak.

In het basis pakket zit:

  • (Maximale) inspanningstest
  • Rustmeting
  • Tanita weegschaal (lichaamssamenstelling a.h.v. BIA technologie)
  • Bloeddruk en saturatie meting
  • Uitgebreide rapportage
  • Trainingsschema
  • Ademhalingsoefeningen
  • Tips over o.a. training en ademhaling
  • Direct contact met een coach via WhatsApp of per mail.

Het bovenstaande testpakket kost €200,00. Deze kosten worden niet vergoed door een zorgverzekeraar.
Bij een SMA worden de kosten wel vergoed, maar daar krijg je géén schema’s mee en doen ze geen rustmetingen om je adempatroon inzichtelijk te maken.