Lichaamsanalyse

Lichaamsanalyse

Meet uw vetpercentage spiermassa vochtmassa botmassa onderhuidse vet calorieën verbruik ware leeftijd

BIA-TECHNOLOGIE
Bio-elektrische Impedantie Analyse

Deze lichaamsanalyse weegschalen geven u een reële indicatie van de gezondheid van uw lichaam en bij herhaald gebruik kunt u zo het resultaat van een trainingsprogramma of afvalschema zien.

De definitie van lichaamssamenstelling is ‘het percentage bot, vet, water en spieren in het menselijke lichaam’. Al deze factoren kunnen worden gemeten. Op deze pagina kunt u lezen welke meetwaarden er zijn en wat ze voor u betekenen. Met een lichaamsanalyse weegschaal beschikt u op basis van de nieuwste geavanceerde Bio-elektrische Impedantie-Analyse-technologie (BIA) snel over nauwkeurige resultaten over uw eigen lichaamssamenstelling.

Een volledige lichaamsscan gemeten middels de TANITA weegschaal, bestaat uit een analyse van:

 • Lichaamsgewicht;
  geeft het gewicht weer op 100 gram nauwkeurig.
 • Vetpercentage;
  hoeveelheid vet in het lichaam in percentage. Gemiddelde gezonde vetpercentage is tussen de 15% en 25%.
 • Vochtpercentage;
  de hoeveelheid vocht in het lichaam in percentage. Voor vrouwen rond de 50% en voor mannen rond de 65%. Wanneer iemand veel spiermassa heeft kan dit verschillen, omdat spierweefsel meer vocht bevat dan vetweefsel.
 • Viscerale vetwaarde;
  het vet rondom de organen.
 • Basaal metabolisme kcal;
  het aantal calorieën dat het lichaam verbrandt voor het onderhoud van het lichaam.
 • Spiermassa;
  het gewicht aan (skelet-, gladde- en vocht in) spieren in uw lichaam.
 • Botmassa;
  uitgedrukt in kilogrammen.
 • Metabolische leeftijd;
  vergelijkt uw BMR met het gemiddelde voor uw leeftijdsgroep.
 • BMI;
  verhouding tussen lengte en gewicht.

Dit wordt met, wetenschappelijk bewezen, nauwkeurigheid gemeten, door lage en veilige elektrische signalen door het lichaam te sturen en duurt zo’n 15 seconden. Hier voelt u uiteraard niks van.

Attentie: Dit apparaat niet te gebruiken door personen die een inwendig elektronisch apparaat dragen, zoals bijv. een pacemaker. Deze weegschaal kan de werking van een dergelijk apparaat beïnvloeden.

LICHAAMSVET PERCENTAGE
Het percentage lichaamsvet is het aandeel van de hoeveelheid lichaamsvet in uw lichaamsgewicht.

 

Aangetoond is dat het reduceren van een te hoog gehalte aan lichaamsvet zorgt voor een verminderde kans op bepaalde aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, hartziekten, diabetes en kanker. De onderstaande tabel laat zien welke niveaus van lichaamsvet gezond zijn.

 

 

Indicatie van gezond bereik

Vergelijking van het uitgelezen percentage lichaamsvet met de gezonde bereiken voor lichaamsvet in verhouding tot de tabel. Waar bevindt u zich in het lichaamsvetbereik voor uw leeftijd en geslacht.

·         +             Vetoverschot en obesitas
Vetoverschot;   boven het gezonde bereik. Verhoogd risico op gezondheidsproblemen.
Obees;                 ver boven het gezonde lichaamsvetbereik.
Sterk verhoogd risico op gezondheidsproblemen die samenhangen met obesitas.

·         0             Gezond;
binnen het bereik voor een gezond percentage lichaamsvet voor uw leeftijd/geslacht.

·                       Vettekort;
onder het gezonde lichaamsvetbereik. Verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

*Opmerking: atleten kunnen een lager percentage lichaamsvet hebben, afhankelijk van hun specifieke sport of activiteit.

VOCHTPERCENTAGE
Het totale percentage lichaamswater is de totale hoeveelheid vocht in iemands lichaam, uitgedrukt als een percentage van diens totale gewicht.

Water speelt een cruciale rol in veel lichaamsprocessen en wordt aangetroffen in alle cellen, weefsels en organen. Als het totale percentage lichaamswater gezond is, functioneert het lichaam efficiënt en wordt het risico op het krijgen van gerelateerde gezondheidsproblemen verlaagd.

Uw lichaamswaterniveau vertoont een natuurlijke schommeling gedurende de dag en de nacht. Na een lange nacht neigt het lichaam naar dehydratatie en er zijn verschillen in vloeistofdistributie tijdens de dag en de nacht. Uw hydratatieniveau kan worden beïnvloed door grote maaltijden, het drinken van alcohol, menstruatie, ziekte, beweging en baden.

Het percentage lichaamswater geldt als een richtlijn en moet niet worden gebruikt als nauwkeurige vaststelling van uw aanbevolen totale percentage lichaamswater. Het is belangrijk om te letten op de langetermijnveranderingen in uw percentage lichaamswater en een constant, gezond percentage lichaamswater te handhaven.

Uw waterniveau verandert niet onmiddellijk als u in een keer een grote hoeveelheid water drinkt. In feite wordt dan zelfs meer lichaamsvet gemeten door de extra gewichtstoename. Bekijk alle uitgelezen waarden in de loop der tijd om de relatieve veranderingen te volgen.

Mensen verschillen per persoon, maar als richtlijn gelden de volgende totale percentages lichaamswater als gezond voor volwassenen:

 • Vrouwen: 45 – 60%
 • Mannen: 50 – 65%

Opmerking: het totale percentage lichaamswater daalt meestal wanneer het percentage lichaamsvet toeneemt. Iemand met een hoog percentage lichaamsvet kan een minder dan gemiddeld percentage lichaamswater hebben. Naarmate u meer lichaamsvet verliest, moet het totale percentage lichaamswater langzaam stijgen tot de bovenstaande gebruikelijke waarden.

VISCERALE VETWAARDE
Dit niveau geeft de hoeveelheid visceraal vet in uw lichaam weer.

 

Visceraal vet (VAT) is het vet in de buikholte rond de vitale organen in de romp (buik). Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs als uw gewicht en lichaamsvet constant blijven, de vetverdeling over uw lichaam verandert naarmate u ouder wordt en waarschijnlijk verschuift naar het buikgebied, vooral na de menopauze. Door te verzekeren dat u een correct, gezond visceraal vetniveau heeft, kan het risico op bepaalde aandoeningen afnemen, zoals hartziekten, hoge bloeddruk en het ontstaan van diabetes type 2.

De Tanita Body Composition Analyzer geeft u een visceraal vetniveau tussen 1 en 59.

·         Niveau 1 – 12:

Dit wil zeggen dat uw viscerale vetniveau gezond is. Houd dit niveau in de gaten om te zorgen dat het binnen dit gezonde bereik blijft.

·         Niveau 13 – 59:

Geeft aan dat u te veel visceraal vet heeft. Overweeg om uw levensstijl te veranderen, zo mogelijk door uw voeding aan te passen of meer te bewegen.

Zelfs als u een lage hoeveelheid lichaamsvet hebt, kunt u een hoog visceraal vetniveau hebben. Raadpleeg een arts voor een medische diagnose.

 

Visceraal vetweefsel (VAT) wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van aandoeningen die samenhangen met de levensstijl. Daarom is een periodieke controle van de geschatte ophoping van VAT een van de belangrijkste factoren voor het voorkomen van ziekten die worden geassocieerd met levensstijl.

Tanita heeft de technologie ontwikkeld voor het meten van het risico op VAT-ophoping door middel van analyse van de bio-elektrische impedantie (BIA) in vergelijking met beeldanalyse toegepast op magnetische resonantiebeeldvorming (MRI), in aanvulling op de gevestigde technologie voor het meten van het lichaamsvetpercentage. Het risico op VAT-ophoping wordt berekend door de viscerale vetweefselmassa te schatten met gebruik van de BIA-methode op basis van MRI-beeldverwerking. Deze methode heeft een hogere correlatie dan de schatting van het risico op VAT-ophoping op basis van BMI of buikomtrek (heupomtrek) en maakt een schatting mogelijk die nauwkeuriger is afgestemd op individuen.

BMR
De basale stofwisselingssnelheid (basal metabolid rate, BMR).

 

Uw basale stofwisselingssnelheid (BMR) is het minimale energieniveau dat uw lichaam in rust nodig heeft om uw lichaam, inclusief uw ademhalings- en bloedsomlooporganen, uw zenuwstelsel, lever, nieren en andere organen te laten functioneren. U verbrandt calorieën terwijl u slaapt.

Ongeveer 70% van de dagelijks verbruikte calorieën is nodig voor uw basale stofwisseling. Bovendien verbruikt u energie bij iedere vorm van activiteit; hoe intensiever uw activiteiten, des te meer calorieën er worden verbrand. Dat komt doordat skeletspieren (ongeveer 40% van uw lichaamsgewicht) werken als uw verbrandingsmotor en grote hoeveelheden energie verbruiken. Uw basale stofwisseling wordt sterk bepaald door de hoeveelheid spieren die u hebt, dus een toename van uw spiermassa helpt uw basale stofwisseling te verhogen.

Onderzoek heeft aangetoond dat de stofwisselingssnelheid van mensen verandert naarmate zij ouder worden. De basale stofwisseling neemt toe wanneer een kind opgroeit. Na een hoogtepunt rond de leeftijd van 16-17 jaar neemt deze geleidelijk af.

Wanneer de basale stofwisseling hoger is, worden meer calorieën verbruikt, wat helpt om de hoeveelheid lichaamsvet te verminderen. Een lage basale stofwisselingssnelheid maakt het moeilijker om lichaamsvet en het algehele gewicht te verminderen.

Hoe berekent een Tanita Body Composition Analyzer de BMR?

De basisberekening van de BMR is een standaardvergelijking met gewicht en leeftijd. Tanita heeft diepgaand onderzoek verricht naar de relatie tussen BMR en lichaamssamenstelling , waarbij een veel nauwkeuriger en gepersonaliseerde waarde wordt verkregen op basis van de impedantiemeting. Deze methode is medisch gevalideerd met indirecte calorimetrie (meting van de ademsamenstelling).

SPIERMASSA
Deze functie meet het gewicht aan spieren in uw lichaam.

 

Tot de vermelde spiermassa behoren de skeletspieren, gladde spieren (zoals de hart- en spijsverteringsspieren) en het vocht in deze spieren. Spieren spelen een belangrijke rol omdat ze fungeren als een motor die energie verbruikt. Wanneer uw spiermassa toeneemt, stijgt uw energieverbruik, waardoor u overtollig vet kunt verminderen en op een gezonde manier gewicht kunt verliezen.

Wat is het conditieniveau?

Deze functie bepaalt u conditie volgens het gehalte aan lichaamsvet en spiermassa in uw lichaam. Naarmate u actiever wordt en de hoeveelheid lichaamsvet vermindert, verandert uw conditieniveau mee. Zelfs als uw gewicht niet verandert, kunnen uw spiermassa en lichaamsvet veranderen, zodat u gezonder wordt en het risico op bepaalde ziekten afneemt.

Iedereen moet zelf een doel stellen voor fysieke ontwikkeling en een voedingspatroon en fitnessprogramma kiezen om dat doel te bereiken.

#

Conditie:

Toelichting:

1

Verborgen
obesitas

Obesitas bij klein postuur

Op basis van het uiterlijk lijkt deze persoon een gezond lichaam te hebben,
maar het percentage lichaamsvet is hoog en de spiermassa is klein.

2

Obesitas

Obesitas bij normaal postuur

Deze persoon heeft een hoog percentage lichaamsvet met een
matige hoeveelheid spiermassa.

3

Stevig
gebouwd

Obesitas bij groot postuur

Deze persoon heeft zowel een hoog percentage lichaamsvet
als een grote hoeveelheid spiermassa.

4

Te weinig
beweging

Weinig spier en gemiddeld lichaamsvet%

Deze persoon heeft zowel een gemiddeld lichaamsvet% en
een minder dan gemiddelde hoeveelheid spiermassa.

5

Standaard

Gem. spier en gem. lichaamsvet%

Deze persoon heeft gemiddelde niveaus lichaamsvet en spiermassa.

6

Standaard
gespierd

Veel spier en gem. lichaamsvet% (Atleet)

Deze persoon heeft een gemiddeld lichaamsvet% en
een meer dan gemiddelde hoeveelheid spiermassa.

7

Mager

Weinig spier en weinig vet

Deze persoon heeft een minder dan gemiddeld lichaamsvet% en
idem hoeveelheid spiermassa.

8

Mager en
gespierd

Mager en gespierd (Atleet)

Deze persoon heeft een minder dan gemiddeld lichaamsvet% maar
wel voldoende spiermassa.

9

Zeer
gespierd

Zeer gespierd (Atleet)

Deze persoon heeft een minder dan gemiddeld lichaamsvet% maar
een meer dan gemiddelde spiermassa.

BOTMASSA
Deze functie geeft de hoeveelheid bot (mineraal botniveau, calcium of andere mineralen) in het lichaam weer.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat beweging en de ontwikkeling van spierweefsel samenhangen met sterkere, gezondere botten. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat uw bottenstelsel op de korte termijn aanzienlijk verandert, is het belangrijk dat u gezonde botten ontwikkelt en handhaaft door middel van een evenwichtig voedingspatroon en door veel te bewegen. Mensen die zich zorgen maken over botziekten, moeten een arts raadplegen. Mensen die lijden aan osteoporose of een lage botdichtheid door hoge leeftijd, lage leeftijd, zwangerschap, hormoontherapie of andere oorzaken, kunnen een verkeerde schatting van de botmassa krijgen.

In de onderstaande tabellen ziet u de geschatte botmassa van mensen van 20 tot 40 jaar, van wie wordt gezegd dat zij het grootste gewicht aan botmassa hebben. (Bron: Tanita Body Weight Science Institute)

Gebruik de onderstaande tabellen ter vergelijking met uw eigen botmassameting.

Geslacht:

 

Vrouwen

 

Mannen

Lichaamsgewicht:

 

< 50 kg

50-75 Kg

>75 kg

 

<65 kg

65-95 kg

>95 kg

Botmassa:

 

1.95 kg

2.40 kg

2.95 kg

 

2.66 kg

3.29 kg

3.69 kg

 

De geschatte botmassa is een statistisch geschatte waarde op basis van de correlatie met de waarde voor vetvrij weefsel (alle weefsels behalve vet). Geschatte botmassa is geen directe aanduiding voor de hardheid of kracht van de botten of het risico op botbreuken. Als u zich zorgen maakt over uw botten, wordt u aangeraden een specialist te raadplegen.

METABOLISCHE LEEFTIJD
Vergelijkt uw BMR met het gemiddelde voor uw leeftijdsgroep.

 

Dit wordt berekend door uw basaal metabolisme (BMR) te vergelijken met de gemiddelde BMR van uw chronologische-leeftijdsgroep. Als uw metabolische leeftijd hoger is dan uw werkelijke leeftijd, is dat een indicatie dat u uw stofwisseling moet verbeteren. Meer bewegen zorgt voor de opbouw van gezond spierweefsel, waardoor uw metabolische leeftijd zal verbeteren. Blijf op het goede spoor door deze waarde regelmatig te controleren.

BMI
Een gestandaardiseerde verhouding tussen gewicht en lengte, die wordt gebruikt als een algemene gezondheidsindicator.

 

Uw BMI wordt berekend door uw gewicht (in kilogram) te delen door uw lengte in het kwadraat (in meters). De BMI is een goede algemene indicator voor bevolkingsonderzoeken maar heeft ernstige beperkingen wanneer het gaat om individuele beoordelingen.

 

 

bron: TANITA Corporation 2015